עד לפני כמה שנים נחשב האספירין וכדורים אחרים ממשפחתו לתרופות פלא. הרבה רופאים בארצות הברית, בעיקר רופאי לב, ממליצים למטופלים שלהם (בעיקר לגברים מעל גיל 45 ולנשים לאחר הפסקת המחזור החודשי) לקחת אספירין אחד ביום. עם זה, אספירין אינו תרופה תמימה, ויש לו תופעות לוואי רבות.
נכון שהוא מנקה את כלי הדם בכך שהוא מונע התקרשות כלי הדם. נכון שיש לו תכונות אנטי־דלקתיות, ובכך הוא מונע חלק מהדלקות בדופן כלי הדם שיכולות להסתבך ולגרום לקרישי דם. נכון שאספירין מעודד יצירת כלי דם חדשים ומוריד את שכיחות התקפי הלב וחלק מסוגי הסרטן של דרכי העיכול, ובעיקר של המעי הגס – אבל אספירין יכול גם לגרום להפרעות בקרישת דם אצל אנשים שרגישים לו. האספירין מגרה את הקיבה ועלול לגרום לכיב כיבה ואפילו לדימום בדרכי העיכול ובמוח, דבר העלול לסכן חיים (אנשים מתים מסיבוך כזה).
בארצות הברית נותנים 325 מ"ג אספירין, אבל מחקרים מוכיחים שאפשר להסתפק בכמות קטנה יותר (75 עד 100 מ"ג), וזו מספיקה מכיוון שהיא מונעת את הצמדות הטסיות. אציין כי בשנים האחרונות הפסיקו בארה"ב ובארץ לתת אספירין באופן שגרתי כטיפול מונע להתקפי לב ואירועים מוחיים אחרי גיל 45, והוא ניתן רק אם היה בעבר אירוע לבבי או אירוע מוחי. בעבר חשבו שטיפול באספירין יכול למנוע אירועים כאלה, ואולם בימים אלה גם ארגון רופאי הלב וגם רשויות הבריאות בארצות הברית הבינו שאין טעם לתת אספירין לצורך מניעה ראשונית (לפני קבלת ההתקף), אלא למניעה שניונית בלבד, אז הוא יכול לעכב או למנוע הישנות המקרים.
אני לא מייעץ לקחת את התרופה (ולא שום תרופה אחרת) באורח קבוע וללא אישור ושיחה עם הרופא המטפל. אנשים הנוטלים אספירין בהוראת רופא חייבים להפסיק לפחות שבוע לפני כל התערבות כירורגית, אפילו אם מדובר בעקירת שן פשוטה. יש להיזהר בנטילת אספירין במיוחד בקרב אנשים חולי אסטמה, סוכרת, יתר לחץ דם או תת לחץ דם, כי אז הוא עלול להזיק. אגב, לילדים בכלל אסור לתת אספירין.
ואם אתם כאלה הלוקחים אספירין ללא סיבה – אל תפסיקו באופן פתאומי, אלא באופן מאוד הדרגתי, ורק באישור הרופא המטפל שלכם.
ככלל, העצה שלי לכל קוראיי: קחו בדייקנות את התרופות שניתנות לכם על ידי הרופא המטפל, ורק אותן. טיפול עצמי או נטילת תרופות כגון אלו ש"מאוד עזרו לשכנה" עלול להזיק לכם.