האם קפה מונע סרטן?

מחקר חדש ומקיף מביא בשורה משמחת במיוחד לאוהבי הקפה: שתיית קפה עשויה להוריד את הסיכוי לחלות בסוגי סרטן מסוימים. פרופסור קרסו, שהתייחס לממצאים, הגדיר את הפרסום כ"אחד המחקרים הכי משמחים". הנתונים מצביעים על כך שצריכת קפה מגינה על הגוף מפני גידולים סרטניים, במיוחד אלו המופיעים באזור הלוע והצוואר, הנחשב לקטלני במיוחד.

המחקר המדובר הוא מטא-אנליזה, שיטה סטטיסטית הסוקרת נתונים ממספר רב של מחקרים קודמים. הניתוח הנוכחי כלל 14 מחקרים ובדק סך כולל של 9,500 חולים שאובחנו בסרטן הלוע, הגרון, הראש והצוואר, אל מול קבוצת ביקורת של 16,000 נבדקים בריאים. הממצא המרכזי של המחקר היה ש"אנשים ששותים יותר מ-400, 500 מיליגרם של קפה ביום יש להם פחות בצורה משמעותית גידולים של סרטן הצוואר והלוע". לממצא זה חשיבות רבה, שכן סרטן זה מדורג במקום השביעי בדירוג החומרה הכללי, ומדובר במחלה שממנה מתים כ-400 אלף איש מדי שנה.

כדי להגיע לכמות הקפאין הנדרשת להגנה, יש צורך בצריכה יומית גבוהה יחסית. לשם המחשה, צוין כי בכוס אספרסו יש "עד 175 מילגרם 100 מיליגרם", כלומר, ניתן לשתות ארבעה או חמישה ספלי אספרסו "ב בשקט" כדי להגיע לרף המדובר. לשם השוואה, קפה בוץ המכיל "כפית מלאה" (המכונה גם "כפית הריונית") מכיל כ-140 מיליגרם קפאין, בעוד שבמשקאות קולה יש כ-40 מיליגרם, ובקפה נטול קפאין כ-5 מיליגרם בלבד.

אף שהמחקר מצא שהקפה מגן מפני סרטן הפה והלוע – ממצא הנחשב ל"חידוש מסוים" – המנגנון המדויק מאחורי ההגנה עדיין אינו ברור. ייתכן שכלל לא מדובר בקפאין, אלא בחומרים האנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) המצויים בקפה. כפי שהועלתה האפשרות, "זה הפוליפולים והפלבינוואידים שהם חומרים אנטיאוקסידנטים שהם טובים ללב, הם מונעים סרטן, הם מונים סרטן של המעי גס, הם מעכבים אולי אלצהיימר". הממצא מפתיע במיוחד בהתחשב בכך שקיים קשר "חד משמעי" בין עישון סיגריות וסיגרים לבין אותם סוגי סרטן בדיוק.

לצד הממצאים המעודדים, מודגש כי לשתיית קפה יש "צדדים טובים וצדדים רעים". בין החסרונות הבולטים, ידוע כי הקפה והקפאין פוגעים בספיגתם של מינרלים חיוניים. כפי שצוין, "הקפה והקופאין מעכבים ספיגה של ברזל, מעכבים ספיגה של של סידן, מעכבים ספיגה של אבץ". בעיה זו עלולה, בטווח הארוך, להוביל לשכיחות גבוהה יותר של אנמיה ואוסטאופורוזיס בקרב צרכני קפה כבדים.

לסיכום, החוקרים והמומחים מדגישים כי כל הנושא הוא "הכל עניין של כמות". בעוד שכמות סבירה של שלושה או ארבעה ספלי קפה ביום נחשבת לבריאה, הדגיש פרופ' קרסו כי הכלל החשוב הוא לנהוג על פי "שביל הזהב – לא יותר מדי ולא פחות מדי".

שאלה אישית לפרופ' קרסו

ניתן לשלוח שאלה בעמוד זה. שאלות נבחרות ייענו על ידי פרופ' קרסו, והתשובה תתפרסם גם באתר זה.