בשבוע שעבר הובהל אל בית החולים זיו בצפת ילד בן 10 לאחר שנדבק באמבה אוכלת מוח. האמבה, יצור חד-תאי קטלני, חדרה לגופו דרך האף ומצבו מוסיף להיות קשה. הוא מורדם ומונשם ועד כה הטיפול התרופתי לא הצליח לשפר את מצבו הבריאותי. מקרה זה עורר היסטריה ציבורית ודאגה גדולה, האם יש סיבה לכך? פרופסור רפי קרסו התראיין בערוץ i24 והביא את כל המידע שחשוב לדעת בימים אלו.
אמבה, או בשמה המדעי "נגלריה פאולרי" היא חד תא, "לא רואים אותו בעין, והוא גדל בדרך כלל במים פושרים ובמים מתוקים. כמו כן, הוא יכול להיות בבריכות שחיה מוזנחות", אמר פרופסור קרסו. הוא הוסיף כי "לאמבה יש אפשרות להיכנס דרך המים לאף. יש ברצפת הגולגולת אזור מחורר, כמו מסננת, בו נמצאים עצבים דקים שהם עצבי הריח ודרכם האמבה נכנסת למוח. בטבע היא אוכלת חיידקים, במוח – היא אוכלת את רקמת המוח".
עם זאת, הוא ביקש להרגיע את ההיסטריה הציבורית, והדגיש: "אם לוקחים מים מזוהמים ושותים אותם – לא קורה כלום. אם המים מלוחים או שמים בהם כלור או מלח, האמבה לא יכולה לשרוד שם. לכן, רק בבריכות שחיה מוזנחות אפשר למצוא אותה".
בהמשך התייחס לשכיחות המחלה, והודה כי קשה לקבוע האם המחלה נדירה משום הקושי לאתר אותה או משום שהיא אכן נדירה בשכיחותה. "צריך לקחת נוזל מעמוד השדרה ולבדוק במיקרוסקופ. אבל במחשבה רגילה, התמונה הקלינית נראית כמו דלקת קרום המוח. זה מתחיל עם כאב ראש, חום, בחילות, הקאות, והופך למצב של טשטוש הכרה, פרכוסים וקומה תוך שבוע עד עשרה ימים". באשר לטיפול, אמר פרופסור קרסו כי קיימות "תרופות נגד פרזיטים, פטריות ואנטיביוטיקות. נותנים כל מה שיש ו-5-3 אחוז מהאנשים שורדים".
האתר נבנה על ידי יניב רונן באמצעות בינה מלאכותית ודפנה רייף, הבועטת ברשת.
הצהרת נגישות
ניתן לשלוח שאלה בעמוד זה. שאלות נבחרות ייענו על ידי פרופ' קרסו, והתשובה תתפרסם גם באתר זה.