הרגיז אותי השבוע - הטור השבועי של פרופסור רפי קרסו במעריב

קוד לבוש

פורסם במעריב 'סופהשבוע' בתאריך 07.03.2025

האם הבגד עושה את האדם? מה משמעות הלבוש כסמל למעמד, לכבוד, למסורת?

היינו עדים השבוע לפרשת פגישתו של נשיא ארה"ב טראמפ עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, משל עסקנו בפרשת "תצוה" העוסקת, בין השאר, בבגדי הכהנים ובמיוחד בבגדי הכהן הגדול, ללמדנו את משמעותו של הבגד במעמדו של אדם.  

לגבי המהומה שגרם לבושו של וולודימיר זלנסקי – הבגדים שלבש אינם מדי-צבא של גנרל, הם גם אינם בגדים אתניים כמו כפתן או סארי. זלנסקי לבש חולצה שחורה בסגנון צבאי ועליה סמל הקלשון האוקראיני. מבחינתו זה לבוש שמסמל את ההזדהות שלו עם החיילים בחזית, ומתחילתה של המלחמה הפך לבוש זה, תחילה בצבע חאקי ומאוחר יותר בצבע שחור, לסימן ההיכר שלו, אבל בחדר הסגלגל זה התקבל כחוסר-כבוד למעמד הרשמי. כאשר מישהו מהנוכחים העיר לזלנסקי שהיה עליו ללבוש חליפה, ענה לו נשיא אוקראינה  – "אחרי המלחמה אבוא בחליפה, אולי אפילו יפה משלך". גם ההערה וגם התשובה היו לא במקומן. גורמים בבית הלבן מסרו שהובהר לזלנסקי טרם הביקור שמצפים שיגיע לבוש בחליפה, או לפחות בז'קט, בהתאם לקוד הלבוש הנהוג בפגישות מעין אלו, ואם אכן נכון הדבר, אפשר לראות כיצד החולצה השחורה ליבתה עוד יותר את זעמו של הנשיא האמריקאי שמצא סיבה נוספת "להתלבש" על נשיא אוקראינה שהפגין במהלך הפגישה כולה חוסר-גמישות הולך וגובר – למורת-רוחו של דונלד טראמפ.

סמלים, לבוש וסטנדרטים חברתיים הם חלק מתקינות פוליטית, וייטיב כל פוליטיקאי להפנים עובדה זו, במיוחד אם המארח שלך הוא נשיא ג'ינג'י שטבעו הולם את צבעו.

***

הרדיפה אחרי מותגים ממחישה עד כמה נתפס הבגד כסמל למעמד חברתי. יצירותיהם של בתי-אופנה יוקרתיים בעלי שמות הידועים בעולם כולו "זוכים" לחיקויים, ואנשים שידם אינה משגת לקנות את הבגדים המקוריים ירכשו בשמחה את ה"נראה כמו", ובלבד שייתפסו בעיני הסביבה כשייכים לחברה הגבוהה. יהודים חרדים אשר להם תלבושת אופיינית המזהה אותם אך אינה מעידה על מעמדם, יכולים בעזרת צעיף זהוב של חברה יוקרתית, לשדרג את הבגד ואת המעמד, והמסר ברור – רבותיי, אני חרדי, אבל אני גביר. 

הרושם הראשון שעושה עלינו אדם, במודע או שלא במודע, הוא על פי מראהו ועל פי בגדיו. אם נרצה ואם לא נרצה – נגיב אחרת בהיתקלות עם אדם לבוש בלויי-סחבות מאשר עם אדם שלבושו הדור. הלבוש עושה את האדם – לפחות ברגע הראשון. זו גם הסיבה שאנשים נוהגים, בדרך כלל, להתלבש יפה לקראת ראיון-עבודה. אני איני נוהג ללכת בחליפות ועניבות, ובכל-זאת תלויות בארון שלי חליפה וצמד עניבות לאירועים כגון השתתפות כחבר או כמרצה בכנס מדעי, כאשר אני מכבד את המקום אליו הוזמנתי ואת מי שהזמין אותי או כאשר בהזמנה מצויין בפירוש קוד לבוש.

פורסם במעריב 'סופהשבוע' בתאריך 07.03.2025

שאלה אישית לפרופ' קרסו

ניתן לשלוח שאלה בעמוד זה. שאלות נבחרות ייענו על ידי פרופ' קרסו, והתשובה תתפרסם גם באתר זה.