טרנד הדיאטות הקיצוניות שסוחף את הרשת

לאחרונה אנו עדים למגמה גוברת ברשתות החברתיות, בה משפיעניות מקדמות קמפיינים מבטיחים על "דיאטות פלא" ללא פחמימות. פרופ' רפי קרסו שהתארח ב'זמן גלבוע' ב-i24NEWS התייחס לתופעה וביקש לסייג את ההתלהבות מטרנדים קיצוניים, במיוחד בהתייחס לצורך הבסיסי של הגוף בסוכר ובפחמימות.

הוא הבהיר כי פחמימות וסוכר הם רכיבים חיוניים לגוף וכי מותר לאכול אותם. כמו כן, הדגיש כי הגוף האנושי זקוק לסוכר לצורך תפקודים בסיסיים: "מותר לאכול פחמימות. ואפשר גם קצת סוכר. המוח שלנו צריך סוכר, השרירים שלנו צריכים סוכר. כלומר אי אפשר לחיות בלי סוכר". הוא הסביר כי הגוף אמנם יודע להפוך שומן וחלבון לסוכר בתהליך הנקרא גלוקונאוגנזיס (יצירת סוכר מחדש), אך כל דבר שאנו צורכים, כולל ירקות דלי סוכר כמו מלפפון או עלה חסה, מורכב משלושת אבות המזון: סוכרים, פחמימות וחלבונים.

אחת הסכנות המרכזיות בהימנעות מוחלטת מפחמימות נוגעת לילדים, המושפעים מאוד מהתוכן הקיצוני ברשת. ילדים זקוקים לתזונה מגוונת, ופרופ' קרסו הזהיר מפני הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בצריכה נמוכה מאוד של פחמימות, במיוחד בגילאים צעירים: "אם הוא אוכל פחות מ-50 גרם פחמימות ביום יש לו סיכון לאבנים בכליות, לבעיות בעיכול, להתייבשות. כלומר, זה לא בריא לילדים". בנוסף, אנשים שמתחילים דיאטה קיצונית חווים שלב ראשוני לא נעים, שיכול לכלול עצבנות, עצירות, בעיות עיכול, התייבשות, מצב רוח ירוד ואף הפרעות הורמונליות, המהווים סטרס לגוף.

ההמלצה של פרופ' קרסו: קטו ים תיכוני ,ואיזון יומי. הפתרון למי שמעוניין בדיאטה בריאה ומתמשכת נמצא באיזון. הוא הציע גישה מתונה יותר לדיאטה הקטוגנית, המכונה "קטו ים תיכוני", המשלבת ירקות דלים בסוכר. ההמלצה לבניית תזונה טובה כוללת מינון מבוקר של רכיבים חיוניים: "תאכל 100 גרם חלבון, 100 גרם פחמימות ביום, לא יותר". גישה זו כוללת אכילת ירקות כמו מלפפונים, אבוקדו, חסה, קישואים, כרובית וברוקולי, וכן שקדים ואגוזים, תוך הדגשה כי "הכל במידה".

שאלה אישית לפרופ' קרסו

ניתן לשלוח שאלה בעמוד זה. שאלות נבחרות ייענו על ידי פרופ' קרסו, והתשובה תתפרסם גם באתר זה.