הרגיז אותי השבוע - הטור השבועי של פרופסור רפי קרסו במעריב

נבראנו בצלם

פורסם במעריב סופהשבוע, 12 ביולי 2024

בספר בראשית, פרק א', פסוק כ"ז, כתוב: "וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם".

קטונתי מלפרש את המקרא, אבל כרופא אני מודע להיות כולנו זכר ונקבה בפרופורציה זו או אחרת. מבלי להיכנס לדיוק בהגדרות – לכל גבר יש הורמונים נקביים ולכל אישה יש הורמונים זכריים. למעשה, מדובר ברצף שלפעמים קיים בו חוסר תיאום ברמות שונות ובהגדרות שונות, וחלקם כלל לא מזדהים עם גבריות או נשיות ומגדירים עצמים כא-בינאריים. 

אנו נוהגים להגדיר את מגדר הילוד כזכר או כנקבה והגדרה זו מתבצעת ברגע הלידה על פי אברי-המין איתם נולד, אך לא פעם, ולא מעט פעמים, חשים אלה שהוגדרו בלידתם במגדר מסוים שמגדר זה אינו מתאים להם והמבנה הרגשי-נפשי שלהם שונה, והם חשים, לדבריהם, כגבר הכלוא בגוף של אישה או כאישה הכלואה בגוף של גבר. האנטומיה שלהם אינה תואמת את החוויה הגופנית והרגשית וחלק גדול מאנשים אלה שואף לשנות גם את המראה החיצוני של גופם ולעבור ניתוח שיעניק להם את סימני-הזהות של המגדר, שלתחושתם הולם אותם ותואם את חוויותיהם והרגשתם ואת האופן בו הם מגדירים את עצמם.

לפי סטטיסטיקות שונות שנעשו בארה"ב בשנת 2020 נמצא ש-0.6% מהאוכלוסייה, (כ-1.6 מיליון בני-אדם), מגדירים עצמם טרנסג'נדרים, וקיימת הערכה שהמספר גדול אף יותר.

אין למדע הסבר פשוט לתופעה, יש הטוענים שמדובר בהשפעות גנטיות ורמות של הורמוני-מין ברחם. יש המדברים על השפעה חברתית-סביבתית בגיל ההתבגרות או אף קודם לכן, אבל יש נטייה בקרב החוקרים לדבוק ולהאמין במנגנון ביולוגי-הורמונלי-מוחי. במחקר העוסק בתאומים נמצא כי כאשר תאום אחד מבין תאומים זהים, עם גנטיקה זהה כמובן, מגדיר עצמו כטרנסג'נדר – כמעט ב-40% יגדיר עצמו כך גם התאום השני. לעומת זאת, בקרב תאומים לא זהים – הדבר נצפה רק בכ-3%. ממצא זה תומך במחשבה שקיים מרכיב גנטי בתופעה.

טרנסג'נדרים רבים, כדי להשלים את הלימות רגשותיהם, פונים לניתוח. עד כה, נעשו ניתוחים כאלה בארץ רק בבית-החולים תל-השומר וההמתנה ארכה שנים רבות. טרנסג'נדרים רבים נאלצו לנסוע למדינות חרוחקות, לרוב לתאילנד, ולפעמים מטעמי חיסכון, למקומות מפוקפקים, לשלם הון תועפות ולעבור ניתוח מסובך ומורכב במערכת רפואית אשר טובה ככל שתהיה, אינה דומה לזו שבארץ.

לאחרונה נתן משרד הבריאות אישור לבצע ניתוחים מסוג זה גם בבילינסון, ובעתיד גם באיכילוב, ברמת רפואה ישראלית ובמימון קופת-חולים, לאחר אישור של ועדת משרד הבריאות. ד"ר קרן חיה-כהן מבית-החולים בילינסון התמחתה בניתוחים במרכז גדול ומומחה בתחום בבית-החולים "מאונט סיני" בארצות-הברית, ותתחיל לנתח בארץ, ובעתיד הקרוב יצאו רופאים נוספים להשתלמות.

זו בשורה טובה לכולנו ולא רק לחברי הקהילה. זה יאפשר לעוד אנשים שרוצים נפשית ומוכנים גופנית לעבור ניתוח זה שאינו פשוט, אבל כאן, בידיים טובות ובמערכת בריאות מצוינת, ולהפוך אותם לאנשים בריאים יותר בגופם ובנפשם, ובעיקר – מאושרים יותר.

ומה אנחנו רוצים מן הזמן שניתן לנו לחיות על פני הפלנטה אם לא להיות בו חופשיים יותר ומאושרים יותר?

פורסם במעריב סופהשבוע, 12 ביולי 2024