בלב הגוף, זורם נהר אדיר – אבי העורקים, כלי הדם הגדול ביותר. לעיתים, קטע בדופן נהר זה נחלש ומתרחב, בדומה לבלון מתנפח. תופעה זו, המכונה מפרצת אבי העורקים הבטני, עלולה להסתתר ללא תסמינים, אך טומנת בחובה סכנה – קרע קטלני. גילוי מוקדם הוא המפתח להצלת חיים – כך הדגיש ד"ר משה חלק, מומחה בכירורגיית כלי דם, בשיחה עם פרופ' רפי קרסו. ויש גם טיפול פורץ דרך, מהיר ויעיל.
אבי העורקים, כלי הדם הראשי בגוף, עלול במהלך השנים לפתח חולשה בדפנו, דבר אשר גורם להתנפחות להיווצרות מפרצת (אנוריזמה). מפרצת זו עלולה להיקרע ולגרום לדימום פנימי מסכן חיים. לרוע המזל, מפרצת באבי העורקים הבטני מתפתחת בהדרגה ולרוב ללא סימפטומים, במקרים רבים היא מתגלה רק לאחר שנוצר קרע ומדובר במצב חירום רפואי עם סיכויי הישרדות נמוכים.
ד"ר חלק, כאמור, הדגיש את חשיבות האבחון המוקדם. "בדרך כלל המטופל לא מרגיש שום דבר, הוא לא חולה, הוא חי את חייו. לא יודע שום דבר. זה מצב מסכן חיים אם לא מאובחן. הסיכוי שלנו להציל חיים אם המפרצת נקרעת הוא באחוזים בודדים".עוד הוסיף כי משום שגברים מעשנים, או שעישנו בעבר, נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות מפרצת באבי העורקים הבטני, "משרד הבריאות הישראלי הסכים להכניס בדיקת סקר של אולטרסאונד פשוט של הבטן, לכל הגברים מעל גיל 65 שמעשנים או עישנו".
בעבר, הטיפול במקרה של מפרצת מסוג זה היה ניתוח פתוח ומורכב, בו למעשה פתחו את חלל הבטן והחליפו את המקטע החולה של אבי העורקים. כיום, קיימת טכנולוגיה חדשנית המאפשרת טיפול אנדו-וסקולרי זעיר-פולשני. "אני זוכר את התקופה שניתוחי בטן גדולים עשו עם תמותה גדולה, תחלואה גדולה והצלחות קטנות", אמר ד"ר חלק.
החידוש הוא בהשתלת סטנט-גרפט, שתל דמוי שרוול עם שלד מתכתי, דרך עורקי המפשעה. השתל מכווץ תחילה, מובל דרך כלי הדם ומוכנס למפרצת. שם הוא נפתח ומתאים את עצמו למידות האנטומיות של המטופל. "המורים שלי, כשרואים שחזורים תלת מימדיים, מבחינתם זה מדע בדיוני", הודה."הטיפול הוא ניתוח בהרדמה כללית קלה, שברוב המקרים אנחנו לא נאלצים לבצע שום חתך. זה סוג של צנתור. המטופל למחרת היום מבקש ללכת הביתה", סיכם.