הרגיז אותי השבוע - הטור השבועי של פרופסור רפי קרסו במעריב

ראו, הוזהרתם!

פורסם במעריב סופהשבוע, 20 בדצמבר 2024

איני איש טלפונים. הנייד אינו חלק קבוע מהאיברים שלי, ובוודאי לא מהמוח שלי. יכולות לעבור שעות ואף ימים שהנייד שלי כבוי, או במצב טיסה, או מכוון על שקט ואיני חש כלל בחסרונו. אני נוהג להפיל אותו, לשכוח אותו, להתעלם ממנו, לכבות אותו בזמן שאני במרפאה או בפגישות – ולרוב שוכח להפעילו מחדש.

כל חבריי יודעים שאם אינני מגיב למסרונים/לא עונה/מנותק, סביר שזה מה שקרה ויודעים להשיג אותי דרך רעייתי. לא זאת בלבד, אלא שיש לי נטייה טבעית, מדי פעם כשאני חוזר ומתחבר לרשת, לקרוא מסרונים, או דוא"ל, לענות, ולשכוח לשלוח את תשובתי. כששואלים מדוע לא עניתי ואני נשבע שאכן קראתי והתייחסתי, וזכור לי שעניתי, אני פותח את המסרון ומגלה לתדהמתי, (כבר לא), שאכן עניתי, התייחסתי, ואפילו באריכות, אבל פשוט לא שגרתי את התשובה על ידי לחיצה קלה על החץ או על מילה "שלח".

באחד מימי שבת האחרונים ישבתי עם עצמי, בוהה בטלוויזיה, ומתכנן בראש את משימות הבוקר. ראיתי בזווית העין את הטלפון, לקחתי אותו לידיי, כמנהגו בשבתות היה הטלפון על מצב טיסה, (מצב אהוב עלי ושהנייד שלי רגיל אליו מקדמת דנא), פתחתי אותו והתחלתי לענות להודעות שחלקן היו עם סרטונים מטופשים או פוליטיים, מהם אני מתעלם לאחרונה. בשלב זה מצאתי את עצמי במשך כמעט שעתיים עובר מסרטון מטופש אחד לשני. אני יודע עכשיו בדיוק איך לבשל כרובית בחלב וכורכום ואחר-כך לטגן אותה בבלילה עם קמח, קורנפלור, אבקת-אפייה וסודה לשתייה, או איך להוריד כתמים בעזרת משחת-שיניים, או לחילופין, להשכלתי הרפואית, איך לרפא שפעת עם בצל ושמן-זית.

מסתבר שזה מה שקורה לחלק גדול מהאוכלוסייה, בעיקר לדור הצעיר ולדור המבוגר העוברים מסרטון מטופש אחד למשנהו. הרשת בנויה כך שתסחוף אותך, תדחוף לך מדי פעם מבצע שאסור לך לפספס, כי תוך שלושים דקות ההצעה הקוסמת כבר לא תהיה אקטואלית, למסור כרטיס אשראי ולקבל מוצר שבדרך-כלל אינך זקוק לו.

מילון אוקספורד בחר כמילת-השנה את המילים "ריקבון מוח", אחת הסכנות של החיים הווירטואליים, כפי שהיה כתוב בעיתון "כלכליסט". ריקבון מוחי הוא מושג ישן שמצביע על ירידה אינטלקטואלית, כאשר במקור בשנת 1854 הסופר הנרי דייוויד קבע מונח זה והשווה אותו לריקבון של תפוחי-אדמה.

זו בדיוק התחושה שחשתי לאחר שעתיים, ואני בטוח שגם אחרים חשים לאחר צריכת-תוכן ברשת, שהוא ללא עוררין ברמה נמוכה, לא רלוונטי ולא מקדם. מילון אוקספורד כותב "עשרים ושבעת אלף משתתפי הסקר השנתי בחרו מילה זו כמילת-השנה, מאחר שהיא מתארת הידרדרות של מצב נפשי או אינטלקטואלי כתוצאה מצריכת-יתר מתמשכת של תכנים וחומרים דיגיטליים, הנחשבים טריוויאליים או בלתי-מאתגרים באופן מתמשך ולעיתים אינסופי".

אז לא משנה בני כמה אתם, היזהרו מהרשת – אם אתם רוצים לשמור על המוח שלכם. ספרים, פודקאסטים, תשבצים, סודוקו, ברידג' ומעורבות חברתית שומרים ומטפחים את המוח הרבה יותר.

ראו, הוזהרתם!

פורסם במעריב סופהשבוע, 20 בדצמבר 2024

הודעה חשובה לגולשים:

בימים אלה מופצות ברשתות החברתיות תמונות שלי כמשווק מוצר המטפל לכאורה בדלקות שתן. מדובר בתרמית, העושה שימוש בתמונתי ובשמי ללא אישורי. מעולם לא הצטלמתי עם תרופות ביד, לא המלצתי על תרופות – ובוודאי לא על תרופה זו שעלולה להיות מסוכנת.

מדובר בגניבת זהות, ואני פועל להסרתה.

הישמרו מהונאות רשת,
רפי קרסו