במשך שנים, ממתיקים מלאכותיים נתפסו כפתרון קסם להפחתת סוכר, שמירה על משקל וניהול סוכרת. הם נמצאים כמעט בכל מקום, החל ממשקאות דיאט ועד תרופות, אך כעת, מחקר בינלאומי שפורסם בכתב העת המדעי היוקרתי Neurology שופך אור על סכנה מדאיגה: קשר פוטנציאלי בין צריכתם להזדקנות מואצת של המוח. האם בקבוק משקה הדיאט היומי הוא מחיר שאנו משלמים בבריאות המוח שלנו?
המחקר, שנערך בברזיל, עקב אחר כ-13,000 בני אדם במשך שמונה שנים ובחן את השפעתם של שבעה ממתיקים נפוצים. פרופסור רפי קרסו ציין כי הממצאים היו חד-משמעיים מבחינה סטטיסטית. לדבריו, סף הסיכון אינו גבוה כלל, שכן "מי שצורך יותר מבקבוק משקה אחד, מפחית משקה אחת ביום, כבר נמצא בסיכון". התוצאות הראו ירידה מאוד חדה ביכולת הקוגניטיבית של צרכני הממתיקים, בפרט בזיכרון, שטף הדיבור ועיבוד המידע. פרופ' קרסו הדגיש כי מדובר ב"אינדיקציה ראשונית" ו"סימן אזהרה" שלא ניתן להתעלם ממנו. עם זאת, הוא סייג את הדברים והדגיש שוב ושוב את אופיו הסטטיסטי של המחקר: "קשר סיבתי חד-חד-משמעי לא נמצא". הסיבה לכך היא שהחוקרים "לא בדקו גורמי סיכון אחרים. לא בדקו מחלות לב, לא בדקו אם האנשים אוכלים ג'אנק פוד או לא אוכלים ג'אנק פוד, לא בדקו מחלות רקע, אם יש להם לחץ דם או מחלות אחרות". הגורם היחיד שנבדק היה סוכרת, ואכן נמצא כי בקרב חולי סוכרת התהליך מודגש יותר. בנוסף, המחקר לא השווה את צרכני הממתיקים המלאכותיים לאלה המשתמשים בחלופות טבעיות. "לא השוו את זה לאנשים שמשתמשים בדבש, או במייפל סירופ, או ברסק תפוחים, או בסטיביה, או בממתיקים אחרים", הוא הסביר.
לדברי פרופ' קרסו, הפתרון האמיתי הוא לא רק להחליף ממתיק אחד באחר, אלא לצרוך באופן כללי פחות סוכר ומלח, שאותם הגוף אינו רגיל לעבד בכמויות שאנו צורכים כיום. הוא קורא לשינוי תפיסתי רחב, ומציע חלופות טבעיות כמו סטיביה, דבש, סירופ מייפל במידה, ואף הכנת מים בטעמים באופן ביתי על ידי השריית פירות או ירקות. הגישה האמיתית צריכה להיות הפחתה כללית בצריכה. "צריך להתרגל בלי סוכר כמה שאפשר", הוא קובע ומוסיף כי ההימנעות "מהרעל הזה" צריכה להיות "חד וחלק, וכמה שיותר מהר".
למרות הממצאים המטרידים, פרופ' קרסו קרא לציבור לא להיכנס לפאניקה. הוא סיכם כי הכל הוא שאלה של מינון, וצריכה מתונה אינה מזיקה משמעותית. הבעיה מתחילה כאשר צריכת הממתיקים הופכת להרגל יומיומי. "פעם ביום אתה כבר בסטטיסטיקה של המחקר הזה", הוא מזהיר. המחקר משמש קריאת השכמה חשובה, שמזכירה לנו שפתרונות "דיאט" אינם נטולי סיכון. המסר העיקרי הוא הצורך לחזור לבסיס: להעדיף חלופות טבעיות ולהפחית באופן כללי את צריכת הסוכר והמלח. בסופו של יום, השמירה על בריאות המוח, כמו על בריאות הגוף כולו, תלויה בהרגלים שאנו מאמצים ובמודעות להשפעת המזון שאנו מכניסים לגופנו. הבחירה בידינו.
ניתן לשלוח שאלה בעמוד זה. שאלות נבחרות ייענו על ידי פרופ' קרסו, והתשובה תתפרסם גם באתר זה.