הרגיז אותי השבוע - הטור השבועי של פרופסור רפי קרסו במעריב

מי פליט ומי טרמפיסט?

פורסם במעריב סופהשבוע, 16 בפברואר 2024

פרצופה האמיתי של אונר"א נחשף לאחרונה. החשד קינן כבר מזמן, אך רק במלחמה הנוכחית נמצאו ההוכחות החד משמעיות לכך. אונר"א היא "סוכנות הסעד והתעסוקה לפליטים פלסטינים במזרח הקרוב". היא סוכנות ספציפית לפליטי פלסטין, שממומנת ע"י תרומות של מדינות שונות, והוקמה בנפרד "מנציבות האו"ם לפליטים" שמומנת מתקציב האו"ם.

אונר"א פועלת מאז קום המדינה, יותר מ-75 שנה, אבל במקום לפתור את בעיית הפליטים, דבר שהיה אמור להימשך תקופה קצרה של מספר חודשים, היא מנציחה את מצבם. במקום שהפליטים יתבססו במקום מושבם, כפי שעשו הפליטים היהודים שברחו מארצות אירופה ומדינות ערב ובאו לארץ – הם נשארו פליטים ברצועה, ביהודה ושומרון, בירדן, בסוריה ובלבנון. צאצאיהם מקבלים תעודת פליט עם לידתם והם אוכלוסיית הפליטים היחידה בעולם שבה גם צאצאיהם של פליטי 1948 זכאים למעמד והטבות של פליט.

האבסורד הוא, שכחצי מיליון אנשים שעזבו את גבולות הקו הירוק, ויש המעריכים את מספרם ברבע מיליון בלבד, הפכו במרוצת השנים לאוכלוסיית "פליטים פלסטינים" המונה קרוב לחמישה מיליון בני-אדם. לצורך העניין, אם עזה, יהודה ושומרון מהווים את המדינה שלהם, כחלק ממדינת פלסטין לשיטתם, איך ניתן להגדירם? עדיין כפליטים? הרי לשיטתם הם מתגוררים במדינתם. למעשה, נראה שבעיית הפליטים נפתרה ונותרו אך ורק הטענות הפוליטיות.

רוב הפליטים גרים כיום בערים, בבתים קבועים, למרות שהם קוראים להן "מחנות פליטים". הם מעדיפים להיתמך על-ידי אונר"א, ובכך מנציחים ומעגנים במציאות את בעיית הפליטות. אוכלוסיית הפליטים ממשיכה לצמוח משנה לשנה ומאחר ואונר"א ממומנת על-ידי העולם, וקיומה מותנה בקיום פליטים פלסטינים, אין פלא שאונר"א מטפחת את הפליטים בכל העולם הערבי שסביבנו, כולל גם ירדן ולבנון. בנוסף לכך, האינטרס של אונר"א לשמור על יחסים טובים עם החמאס, בבחינת "יד רוחצת יד", ובסיסי אונר"א הפכו זה מכבר לבסיסיו של חמאס ומחסניו. בבתי-הספר של אונר"א לומדים לשנוא את ישראל, להילחם נגדה ויש מאנשיה המשרתים בשירות המחבלים באופן פעיל.

אין ספק שיש לנסות ולעשות הכל כדי לחסל ארגון מסואב זה. אם אמנם הוא יסגר, מי שיטפל ויחליט אם אכן מדובר בפליטים או ביושבי-קבע, תהיה זו הסוכנות לפליטים של האו"ם שתקבע מי מוגדר כפליט ומי כטרמפיסט. כאמור, צאצאיו של פליט, בהגדרה של האו"ם, אינם פליטים. אולי כמה מבני 75 ומעלה שהתיישבו ברצועה ובשטחים במלחמת השחרור, ייחשבו עדיין לפליטים, ומטבע העולם מספרם יילך ויצטמצם עם השנים. אבל צאצאיהם שנשארו עד היום בהגדרת פליטים, וצאצאיהם שנשארו עד היום בהגדרת פליטים, יצטרכו לחפש מעמד אחר.

אין כל סיבה שהיחס ל"פליטים" הפלסטינים יהיה אחר, שהם יזכו להגדרה שונה ותנאים שונים מכל שאר פליטי העולם.

פורסם במעריב סופהשבוע, 16 בפברואר 2024