האם שמן הבישול שלכם מסוכן?

מחקר חדש ומסעיר שנערך לאחרונה מעלה סימני שאלה מדאיגים לגבי השימוש בשמני בישול נפוצים. האם השמן שבו אתם מטגנים את הארוחה עלול להיות קשור להתפתחות סרטן?  הבדיקות שנערכו במכון בניו יורק מספקות הצצה ראשונית ומעוררת מחשבה על השפעתם של שמנים צמחיים על סוג ספציפי של סרטן השד. פרופסור קרסו התראיין לניב גלבוע ב-i24NEWS והביא את כל המידע שחייבים לדעת בנושא.

חשוב להדגיש כבר בהתחלה כי ממצאי המחקר מתמקדים בסוג מסוים מאוד של סרטן השד, וכי עולם המחקר הסרטני מורכב ומגוון. "יש הרבה סוגים שונים של סרטן שד ולכל אחד יש טיפול ספציפי אחר. יש כאלה שמגיבים מצוין לטיפול ויש כאלה שלא מגיבים כל כך לטיפול", הסביר פרופסור קרסו בפתח דבריו.

המחקר המדובר בחן את השפעתם של שמנים צמחיים שונים ומצא כי שומנים צמחיים רווים, בעיקר שמנים המופקים מסויה ותירס, כמו גם שמנים אחרים מלבד שמן זית ושמן חמניות, מכילים חומצה לינולאית. חומצה זו נמצאה ככזו שעשויה לגרות או לעודד התפתחות של סרטן שד מסוג מסוים.

"לכן החוקרים מציעים לצמצם את השימוש בהם", הוסיף. עם זאת, חשוב לשמור על פרספקטיבה זהירה. "צריך לזכור שזה מחקר אחד ובדיקה אחת", הדגיש פרופסור קרסו. כדי לקבל תמונה רחבה יותר, התייחס גם למטא אנליזה שנערכה בארה"ב. "מצאו שלא בטוח שהמסקנה הזו נכונה, ואם כך, צריך עוד להמשיך לעקוב ולזכור שהרבה שמן לא טוב".

המסקנה העולה מהדברים היא זהירות בפרשנות הממצאים. "על כל מחקר שיוצא כצעקתה, יוצאים 2 מחקרים ששוללים את אותו מחקר, אז הכל בערבון מוגבל. יותר מדי שמן לא טוב, יותר מדי שמן צמחי עוד יותר לא טוב, ואם צורכים אז שמן זית הכי בריא. תזונה ים תיכונית הכי בריאה".

שאלה אישית לפרופ' קרסו

ניתן לשלוח שאלה בעמוד זה. שאלות נבחרות ייענו על ידי פרופ' קרסו, והתשובה תתפרסם גם באתר זה.