שאלה
בעלי אובחן כסובל מדום נשימה חסימתי בשינה בדרגת חומרה קשה. רופא השינה המליץ על טיפול קבוע במכשיר CPAP. מהו מכשיר CPAP וכיצד הוא פועל?
בנוסף, אילו טיפולים נוספים קיימים לדום נשימה בשינה, והאם הם מתאימים לכל המטופלים?
תשובה
דום נשימה בשינה הוא מצב שבו דרכי הנשימה העליונות קורסות במהלך השינה, מה שמוביל להפסקות נשימה חוזרות ונשנות. הפסקות אלו גורמות לירידה ברמת החמצן בדם ולהתעוררויות קצרות ולא מודעות, הפוגעות באיכות השינה ומובילות לעייפות כרונית במהלך היום. גורמי סיכון לדום נשימה בשינה כוללים גיל מבוגר, עודף משקל, מבנה אנטומי של דרכי הנשימה העליונות וגורמים נוספים.
מכשיר CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) הוא מכשיר המספק אוויר בלחץ חיובי רציף דרך מסכה המונחת על האף או על האף והפה. לחץ האוויר מונע את קריסת דרכי הנשימה ומאפשר נשימה תקינה במהלך השינה. טיפול ב-CPAP הוא הטיפול היעיל ביותר לדום נשימה בשינה בדרגת חומרה קשה, והוא משפר משמעותית את איכות השינה ואת איכות החיים של המטופלים.
בנוסף לטיפול ב-CPAP, קיימים טיפולים נוספים לדום נשימה בשינה, כגון התקנים דנטליים המזיזים את הלסת התחתונה קדימה, וניתוחים לתיקון מבנה אנטומי של דרכי הנשימה העליונות. התאמת הטיפול נעשית בהתאם לחומרת דום הנשימה, לגורמים לו ולמצב בריאותו הכללי של המטופל.