החלבונים: אבות המזון

בלי חלבון אין חיים - אבל, למה, בעצם? • פרופסור רפי קרסו עם כל ההסברים • וגם: הדרכים הנכונות לצרוך חלבון - ולשמור על בריאות טובה

החלבונים הם מאבני היסוד החשובים ביותר בגוף. יחד עם סוכרים ושומנים, הם מהווים את שלושת אבות המזון שהגוף חייב לקבל כדי להזין את עצמו. בלי חלבון אין חיים. החלבון נחוץ לבניית השרירים, העצמות והעור, השערות והציפורניים, ליצירת הורמונים ואנזימים ולתחזוק מערכת החיסון.

החלבונים מיוצרים בתאים בעזרת אנזימים, שגם הם חלבונים. האנזימים הם זרזים, כך שמולקולה אחת של אנזים יכולה לייצר אלפי עותקים של חלבון חיוני זה או אחר.

אנזימים עם מולקולות חלבוניות המשתתפות בכל התהליכים המטבוליים (חילוף החומרים) והביוכימיים בגוף. הם זרזים של תהליכים (ריאקציות) כימיים. האנזימים חיוניים לביצוע העיכול ולפירוק החלבונים, השומנים והסוכרים למרכיביהם הראשונים, כך שיוכלו להיספג בגוף ולהתאכסן בכבד או בשרירים.

האנזימים מסייעים לסילוק רעלים בכליות, בכבד, בריאות ובעור. הם אחראים על קרישת הדם, מסייעים בפינוי הפחמן הדו־חמצני מהריאות, עוזרים לחמצן להיכנס לכל הרקמות ומשתתפים בפינוי ה"פסולת" שמצטברת בתא בצורה של רדיקלים חופשיים. הברזל חודר לתוך הכדורית האדומה על ידי פעילות אנזימטית.

הגוף אמנם מייצר אנזימים בעצמו, אך ניתן לצרוך אותם גם בפירות (מנגו, אבוקדו, פפאיה, אננס ובננה), ירקות (מלפפון ואספרגוס) ודגנים (חיטה).

כל החלבונים בעולם החי והצומח מורכבים מכ־28 חומצות אמינו, אשר יוצרות בהרכבים שונים את מאות סוגי החלבון הקיימים בגופינו ובגוף בעלי החיים.

המיוחד לחלבונים הוא שלכל חלבון יש רצף ייחודי לו של חומצות אמינו, שנקבע באופן תורשתי. לכל חומצת אמינו תכונות שונות משלה.

כשאנו אוכלים חלבון, שרשרת החלבונים מתפרקת במעיים לחומצות אמינו. חומצות האמינו נספגות בגוף, ומהן הגוף מרכיב את החלבון שלו־עצמו.

חומצות האמינו מאפשרות לוויטמינים ולמינרלים לבצע את תפקידם על הצד הטוב ביותר. בגוף שלנו, הכבד מייצר 80 אחוז מחומצות האמינו. 20 האחוזים הנותרים מופקים מן המזון. אלו מכונות חומצות אמינו חיוניות (אסנציאליות), מאחר והגוף אינו מסוגל לייצר אותם בעצמו.

איסוף חומצות האמינו לצורך בניית החלבונים ופירוקם לחומצות אמינו יחידות לשימוש הגוף הם תהליכים ממושכים. הגוף מייצר את החלבונים הדרושים לו בהתאם לצרכיו. חסר בחומצות אמינו יכול להוביל לחסר בחלבונים החיוניים לגוף, ובעקבות זאת לבעיות שונות, החל מהפרעות עיכול, עבור בדיכאון וכלה בהפרעות גדילה.

חסר בחומצות אמינו חיוניות יכול לנבוע מסיבות רבות. גם אם אדם שומר על תזונה מאוזנת המכילה כמות מספקת של חלבונים, יכולות להתעורר בעיות בספיגה, דלקות, טראומות, מתח, גיל וחוסר איזון במרכיבים התזונתיים, העלולים להשפיע על זמינות חומצות האמינו החיוניות לגוף.

חלבונים מצויים בבשר, בביצים, בחלב, בעצמות ובגרעינים – וגם בצמחים שונים כמו קטניות (סויה).

חלבונים - פרופסור רפי קרסו
טוב לניקוי רעלים וגם טעים // איור באמצעות בינה מלאכותית

הודעה חשובה לגולשים:

בימים אלה מופצות ברשתות החברתיות תמונות שלי כמשווק מוצר המטפל לכאורה בדלקות שתן. מדובר בתרמית, העושה שימוש בתמונתי ובשמי ללא אישורי. מעולם לא הצטלמתי עם תרופות ביד, לא המלצתי על תרופות – ובוודאי לא על תרופה זו שעלולה להיות מסוכנת.

מדובר בגניבת זהות, ואני פועל להסרתה.

הישמרו מהונאות רשת,
רפי קרסו