מחקר פורץ דרך, שנמשך עשרות שנים, שופך אור על הקשר בין סוגי פחמימות שונים לבריאות הלב, ובמיוחד לאי ספיקת לב – אחת הסיבות השכיחות ביותר למוות. פרופ' רפי קרסו דן בממצאי המחקר המפורט הזה, שנבדק על פני 3170 נבדקים ופורסם ב"European Heart Journal", ומספק לנו הבנה עמוקה יותר אילו פחמימות מטיבות עם לבנו ואילו עלולות לסכן אותנו.
על פי המחקר – אגוזים, שקדים ודגנים מלאים נחשבים לפחמימות מועילות לבריאות הלב. ההשפעה המיטיבה מודגשת במיוחד כאשר הפחמימות משולבות עם סיבים.
מנגנון הפעולה: תזונה זו "מורידה לחץ דם, מורידה את הסוכר, סופחת שומנים כי הסיבים סופחים איתם את השומנים, גורמים לעיכול יותר איטי ולספיגה יותר איטית של הסוכרים, כך שהפחמימות לא עולות בבת אחת, אלא עולות באופן הדרגתי".
פרופ' קרסו מדגיש כי "החוכמה היא לקחת אוכל שיהיה משולב עם סיבים, פירות, ירקות, כמובן פירות למי שאין סוכרת.
אילו פחמימות מסוכנות ופוגעות בלב? ממתקים, משקאות ממותקים, אלכוהול ודגנים מעובדים המכילים "חומרי שימור, חומרי צבע, חומרי טעם – זה מחמיר את המצב" של הלב. פחמימות אלו נחשבות ל"פחמימות הריקות שאנחנו מכירים".
למרות התפיסה הרווחת, המחקר מצביע על כך ש"מוצרי חלב או צריכה מרובה מסוכנת גם בהקשר הזה". הבעייתיות בחלב נובעת מכמה סיבות: בעיה למי שאינו מעכל חלב (רגישות ללקטוז, למשל), והעובדה ש"אנחנו לא מכירים בטבע בעלי חיים שבגרותם שותים חלב או אוכלים קוטג'". אמנם חלב מכיל רכיבים מועילים כמו ויטמין D וחלבונים, אך הוא מכיל גם שומנים וסוכר – ולא מכיל סיבים. היעדר הסיבים בתערובת זו עלול להסביר את הסיכון.
באשר לבשר אדום, "אנחנו יודעים שהוא מזיק והוא מכיל גם פחמימות". חשוב לזכור ש"בכל מה שאנחנו אוכלים אפילו במלפפון נמצאים כל שלושת אבות המזון, חלבונים, פחמימות ושומנים, אבל בכמויות מאוד מאוד שונות".
אם כן, המחקר העדכני מדגיש את החשיבות הקריטית של בחירות תזונתיות נבונות לבריאות הלב, ובפרט למניעת התפתחות אי ספיקת לב. הוא מהווה אישוש למה שידענו כבר, אך גם מביא תובנות חדשות, כמו ההסתייגות מצריכה מרובה של מוצרי חלב. המסר העיקרי הוא שילוב של פחמימות עשירות בסיבים בתפריט היומי, והימנעות מפחמימות מעובדות ו"ריקות", על מנת לשמור על לב חזק ובריא לאורך זמן.