לצאת מהלופ: לשבור את מעגל החרדה

תחושת חוסר אונים, חוסר שליטה וחוסר תקווה, יוצרים ענן שחור המטיל צל כבד על חיינו. תחושות אלו עלולות להציף אותנו במצבים שונים בחיים, החל ממחלות קשות ועד משברים כלכליים, ואף באירועים ביטחוניים כמו המלחמה האחרונה. מהם הגורמים להופעת התחושות הללו וכיצד ניתן להתמודד איתן?

"כאשר אדם חש שאין לו שליטה על חייו ואין לו דרך לשוב ולקחת את המושכות ולהנהיג אותם, כשהוא מאבד תקווה, הוא עשוי להיכנס למצב של חוסר אונים", אומר בפתח הדברים פרופסור רפי קרסו. לדבריו, תחושות אלו עלולות להוביל לתגובות שונות, כגון: התקפי חרדה, כעס, אדישות, חרדה, פחד, דיכאון ואף אלימות.

המציאות הישראלית, אשר רצופה באתגרים ביטחוניים וכלכליים, תורמת רבות לתחושות חוסר האונים. "אירועים כמו פינוי תושבים בצפון ובדרום במהלך המלחמה האחרונה, מעוררים חוסר ודאות ופחד", אמר. "עסקים רבים קורסים, חוסר היציבות הפוליטית והתלות בארצות הברית אינם מוסיפים לתחושת הביטחון".

במקרים קיצוניים", הוסיף, "חוסר אונים עלול להוביל לאובדן מוחלט של רצון לחיות. אנו עדים גם לעלייה מדאיגה במקרים של אלימות במשפחה, דיכאון ואף דיכאון עמוק". מנגד, ציין פרופ' קרסו כי "במצב של חוסר אונים אנשים עשויים לחפש דרכים חיוביות להתמודדות, כמו התנדבות ועזרה לזולת".

"כרגע, לפחות, כולנו בשלב מסוים של חוסר אונים, אולי קצת של ייאוש", הודה פרופ' קרסו. "אז בואו נתמקד בחיובי: בצבא, בהצלחות ובתקווה. ואל תשכחו – הכל בראש".